سلیاک چیست؟
بیماری سلیاک (oeliac disease) یا اسپروی سلیاک یک اختلال آلرژی به صورت واکنش سلولهای ایمنی بدن با پرزهای روده باریک (ابتدای روده) به دنبال تماس با پروتئینی به نام گلوتن میشودکه این حالت در یک زمینه ژنتیکی ایجاد میشود.
چه موتردی حاوی گلوتن میباشند: گندم/جو/گاهی جو دو سر
افراد مبتلا به سلیاک مجاز به استفاده در هیچ مقداری از غلات ذکر شده نیستند حتی اگر مواد دیگر که در این دسته قرار ندارند ولی حین بسته بندی یا در محیط احتمال آلودگی آنها وجود دارد نباید مصرف شوند.
بنابراین مواد غذایی تهیه شده از آرد گندم و جو مثل انواع نانها/کیک/بیسکوئیت و کلوچه ممنوع است.
نکات مهم:
– در ابتدای رژیم فاقد گلوتن بهتر است شیر و حبوبات مصرف نشود بعد از کنترل علائم میتوان شیر و حبوبات مانند لوبیا و عدس که از عدم آلودگی آنها با گلوتن مطمئن باشیم استفاده شود.
– بهتر از شیر تازه جوشیده در منزل استفاده شود.
– فرآوردههای کنسروی و کارخانهای استفاده نشود.
– (محصولات کارخانهای چون احتمال آلودگی دستگاهها و محیط با گلوتن وجود دارد بهتر است مصرف نشود)
– توصیه به مصرف نان تهیه شده از آرد برنج و آرد ذرت میشود.
– توصیه به تهیه ادویه جات و آسیاب کردن آنها در منزل میشود.
– لیست داروهای فاقد گلوتن را تهیه کرده و در صورت نیاز به مصرف فاقد گلوتن باشد.
– افراد مبتلا به سلیاک میتوانند انواع غذاها مثل گوشت و مرغ و ماهی و برنج و ذرت و سیب زمینی را مصرف کنند.
درمان سلیاک چیست؟
تنها درمان سلیاک رعایت رژیم غذایی فاقد گلوتن تا پایان عمر است در صورت حذف گلوتن از رژیم غذایی، سیستم گوارش شما بهبود مییابد و علائم شما به تدریج بهتر میشود.
علائم سلیاک چیست؟
شایع ترین علائم کاهش وزن و اسهال میباشد.
علائم کمتر که میتواند در سلیاک دیده شود: سندرم روده تحریک پذیر مقاوم /نفخ شدید و مقاوم به درمان/کم خونی/نازایی/پوکی استخوان زودرس/برخی از علائم عصبی
تشخیص سلیاک چیست؟
قدم اول در صورت شک ابتلا به سلیاک انجام آزمایش خون مربوط به سلیاک است سپس در صورت مثبت بودن آزمایش، باید آندوسکوپی فوقانی و نمونه برداری از پرزهای روده انجام شود.
جهت اطلاعات بیشتر سایت انجمن بیماران سلیاک مطالعه فرمائید